Back to Basics 3: Lasten hampaiden harjaus
Tällä viikolla ollaan nautittu perheen kesken pääsiäisestä ja tehtiin lasten kanssa kotivideo no: 3, hauskaa oli!
Lasten hampaiden harjaaminen on oma taiteenlajinsa, ja jokainen lapsi on erilainen. Videossa annan vinkkejä miten harjata pienen lapsen ja kouluikäisen hampaita, mutta jokaiselle löytyy varmasti paras tapa kokemuksen myötä.
Suomessa lasten hammashoito on terveyskeskuksessa maksutonta. Valtioneuvoston neuvola-asetuksen mukaisesti lapset kutsutaan terveyskeskukseen suun tutkimukseen. Alle kouluikäisen suun terveystarkastuksen tekee useimmiten suuhygienisti tai hammashoitaja. Hammaslääkäri tarkistaa useimmiten 1. luokkalaisen, 5. luokkalainen ja 8. luokkalaisen hampaat. Lisäksi 2. asteen koulutuksessa (yleensä 16-17v) hammaslääkäri tutkii suun. Tutkimusvälit ovat kuntakohtaisia, mutta esimerkiksi omassa työpaikassani jokaiselle potilaille määritellään lisäksi yksilöllisesti kuuluuko hän "terve", "teho" vai "stop"-ryhmään, jolloin voidaan tarvittaessa kutsua tiheämmin. Aikuisille ei lähetetä terveyskeskuksessa kutsuja.
On surullista, kun vastaanotolle tulee 2-vuotias, jonka maitohampaat ovat reikiintyneet poistokuntoon, tai kun 5-vuotias juoksee pöydän alle piiloon hammaslääkäriä ja vanhemmat yrittävät maanitella tuoliin.
On tärkeää, että vanhemmat ovat kotona määrätietoisia. Lapsi ei voi päättää harjataanko hampaat vai ei, tai syödäänkö joka aterialla makeaa tai juodaanko mehua.

Hammaslääkärillä käymisestä ei koskaan kannata lasten kuullen puhua negatiiviseen sävyyn, ei puhua "neuloista", "poraamisesta", ei siitä miten hampaita "revitään" tai miten paljon mikäkin sattuu. Hammashoitohenkilökunta on vain osa onnistunutta kokemuksesta, jonka tavoitteena on lapsen paras.
0-3-vuotiaan hampaiden pesu:
Vauvan ensimmäinen hammas puhkeaa useimmiten 4-8 kk:n iässä. Hampaan harjaus aloitetaan heti sen puhjettua. Harjaan sipaistaan ihan vähän kerran päivässä lasten hammastahnaa, jossa on 1000 ppm fluoria. Toinen kerta päivässä harjataan ilman tahnaa. Harjatessa käytetään pientä pehmeää lasten hammasharjaa. Ihan pienen hampaat voi harjata hoitoalustalla tai sylissä.

Olen huomannut, että meillä hampaiden harjaus käy ajoittain mukavasti ja helposti. Ajoittain ei sitten niinkään. Käytiin kerran kurssikavereideni kanssa WhatsApp- viestittelyä taaperon hampaiden harjausvinkeistä. Sieltä eräs kurssikaverini vinkkasi tekniikan, jonka näytän videossa. Sen avulla saan rimpuilevan taaperon hetkeksi pysymään paikallaan ja hampaat harjattua. Jos vähän lasta kiukuttaakin niin se loppuu heti, kun hampaat on harjattu ja kovasti kehutaan päälle.
Koska pienen lapsen hampaiden harjaus on ajoittain vaikeaa, on tärkeää, että ruokailutottumukset on kunnossa. Ei napostella pitkin päivää, ei paljon makeita, ei mehuja juomaksi. Ksylitolipastilli 1-vuotiaasta alkaen aterian päälle.
Hyvä vanha video alle 2-vuotiaan hampaiden pesuun löytyy myös täältä. (Helsingin yliopiston Puhtaat hampaat-kampanjasta).
3-6-vuotiaan hampaiden pesu:
Kaikki maitohampaat ovat puhjenneet suuhun yleensä 3 vuoden ikään mennessä. Tässä vaiheessa voi alkaa harjoitella sähköharjan käyttöä. Fluoritahnaa käytetään 3 ikävuoden jälkeen kaksi kertaa päivässä, 1000-1100 ppm fluoria. Hyvät ruokailutottumukset ja ksylitolin käyttö on tärkeää.
Kerro ja tee: "Lasken ääneen kymmeneen ja sitten pidetään pieni tauko ja taas toistetaan". Toimii hampaita harjatessa (ja poratessa).

6 vuodesta ylöspäin:
Pysyvät hampaat puhkeavat suuhun 6-vuoden jälkeen kahdessa syklissä, joita kutsutaan ensimmäiseksi ja toiseksi vaihdunnaksi. Kun pysyvät hampaat alkavat puhjeta suuhun, olisi hyvä siirtyä käyttämään hammastahnaa joka sisältää 1450 ppm fluoria (suurin osa kaupan hammastahnoista). Aikuisen tulee harjata lapsen hampaat edelleen noin 10 ikävuoteen saakka, koska käden motoriikka ei ole vielä riittävän kehittynyt. Sähköharja on suositeltava aamuin illoin. Lapsi voi opetella harjaamaan itse hampaitaan pikku hiljaa, esimerkiksi niin, että toisella kerralla lapsi harjaa itse ja toisella kerralla aikuinen harjaa. Aikuisen pitää opettaa lapselle miten harjaa käytetään.
Hammashoitolassa annetaan jonkin verran yksilöllistä harjausopetusta, mutta ei samassa mittakaavassa, kuin omassa lapsuudessani. 90-luvun Raisiossa meillä oli hammaslääkäri ala-asteen yhteydessä. Siellä tehtiin systemaattisesti harjauskoulua ryhmissä, plakkivärit välissä ja uudestaan piti harjata likaiset paikat. Lisäksi kaikilta testattiin Streptococcus Mutans-määrät sylkinäytteestä (olin miljonääri, jei!). Ehkäisevän hammashoidon merkitystä ei olla enää 2000-luvulla ymmärretty, ja nyt siitä maksetaan hintaa.
Pysyvien hampaiden puhjettua kiinni toisiinsa (viimeistään yläkoulussa), pitää alkaa vielä erikseen puhdistamaan hammasvälejä. Lapselle paras väline tähän on hammaslanka tai hammaslankain.
Haluan tsempata kaikkia aikuisia, ja tiedän, että kaikki vanhemmat haluavat lastensa parasta. Vastavalmistuneena vielä lapsettomana hammaslääkärinä en ymmärtänyt, miten lasten hampaiden harjaus muka voisi olla haastavaa tai miksi siellä on plakkia ja reikiä. Nyt ymmärrän vähän paremmin, kun on joutunut kotona jumppaamaan harjauskikkojen kanssa.
