Eroosion taustalla usein limut tai närästys

23.07.2020

Kesä hujahti ohi kuin siivillä, niin kiva oli palata koronakevään "lomalta" töihin. On virkistävää, kun saa peilata ajatuksia hammaslääketieteestä opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden kanssa. Hammaslääkärin työ on vaativaa, ja yliopisto antaa vain pohjan kasvaa hyväksi hammaslääkäriksi. Ensimmäinen kesätyöpaikka on se, mitä muistellaan ja mihin aina verrataan tulevia. Toivottavasti sain luotua kandeihin intoa ja motivaatiota palata vielä hetkeksi opiskelemaan. Opintojen pariin palaan minäkin, kun aloitan elokuussa vihdoin kauan haaveilemani erikoistumisen parodontologiaan, miten jännittävää ja ihanaa! Eroosio tuli tämän blogipostauksen aiheeksi eräältä lukijalta, kiitos vinkistä. Nyt pienellä kesälomalla viinimarjat ja kirsikat kypsyvät pihalla, ja tulee naposteltua marjoja ja juotua happamia limppareita ja viinejä.


Eroosio

Hampaat voivat kulua eri tavoin:

abraasio = kulumaa johtuen ulkoisesta voimasta, esim. harjausvaurio hampaan kaula-alueella

abfraktio = hampaan kaula-alueen kulumaa johtuen purennallisesta voimasta ja hampaan "taipumisesta"

attritio = kulumaa hampaan hioessa vasten toista hammasta, esim. etuhampaiden kärjissä

eroosio =  hampaiden kemiallista kulumista, jossa hammas liukenee happojen vaikutuksesta


Mistä eroosio johtuu?

Hammaskiilteen kriittinen pH on 5,5, ja kaikki sitä happamammat aineet voivat liuottaa sitä. Hammasluu eli dentiini on vähemmän mineralisoitunutta, ja sen kriittinen pH onkin 6,7. Sylki toimii puskurina, ja tietyt ruoka-aineet pystyvät neutraloimana happoja.

Kun vastaanotolleni tulee potilas, jolla huomaan kiilteen liukenemista, aletaan keskustelemalla selvittää mistä eroosio voisi johtua. Eroosio voi johtua ulkoisista syistä (happamat juomat ja ruuat) tai sisäisistä syistä (närästys ja oksentelu). Moni potilas ei ymmärrä, että sokeritonkin limppari on hampaille haitallista. Siinä missä kariesta aiheuttavat bakteerit tuottavat sokereista happoja ja kykenevät liuottamalla "mädättämään" hammasta, myös ruuan, juoman ja elimistön omien nesteiden hapot pystyvät vahingoittamaan kiillettä ja hammasluuta.

Hammaseroosio on yleinen ongelma, jopa 29 %:lla potilaista on jonkin asteista eroosiota. Suomalaisilla 5–10 %:lla on vaikeita eroosiovaurioita. Eroosiota ilmaantuu eniten nuorille, 9- 17-vuotiaille. Nuoret käyttävät enemmän juomia, joiden pH on alle 4. Tällasia ovat limpparit, mehut ja energiajuomat. Myös makuvesissä voi olla sokeria ja ne voivat olla happamia. Nuoret myös napostelevat enemmän.

Eroosioota aiheuttaa monet tekijät, mutta omasta kokemuksestani yleisimpiä ovat limpparit, energiajuomat, sitrushedelmät ja närästys. Jopa 37 % aikuisista eroosiopotilaista kärsii närästyksestä. Syyt närästyksen taustalla ovat moninaiset (kuva Dental erosion and its clinical management, Bennet et. al.2015).


 Osa refluksipotilaista kokee pärjäävänsä hienosti ilman jatkuvaa refluksilääkitystä, mutta hampaat kertovat toisin ja eroosio etenee. Tällöin ohjaan potilaan lääkärille lääkitystä varten. Bulimian sairastaneilla tai pahasta raskaudenaikaisesta oksentelusta kärsineillä on usein vaikeita eroosiovaurioita. Jotkut terveellisiksi mieltämistämme ruuista kuten omenat, appelsiinit, sitruunavesi, marjat, ovat liiassa määrin hampaille haitallisia. Eräs potilaani nautti päivittäin terveellisenä pitämäänsä omenaviinietikkavettä, mikä oli tehnyt pysyviä vaurioita hampaisiin.

Veganismi altistaa eroosiolle, sillä ruokavalioon kuuluvat tomaatit, paprikat, marjat ja hedelmät, mutta vähemmän happoja neutralisoivia ruokia kuten maitotuotteita. Pähkinät ja kauramaito toimivat kuitenkin hyvin happoja neutraloimaan. 

Monet alkoholijuomat ovat happamia ja runsas alkoholinkulutus lisää riskiä närästykselle. Osa on mieltynyt etikan makuun, ja lisää sitä joka ruokaan, mutta sekin altistaa eroosiolle. Kuiva suu niinikään edesauttaa eroosiota, jos ei ole tarpeeksi puskuroivaa sylkeä.

Yllättävä eroosiota aiheuttava lääke, jota en itsekään tullut aiemmin ajatelleeksi, on pureskeltava ja suussa liukeneva särkylääke, kuten aspiriini. Happo voi joskus johtua työympäristöstä. Kerran eräs potilaani työskenteli kemianteollisuudessa happojen kanssa, mikä oli altistanut hampaat eroosiolle. Hapoille altistuvat mm. viininmaistelijat, ammattiuimarit ja akkutehtaan työntekijät. Täällä mielenkiintoinen juttu potilaasta, jolla 20 vuoden uimatausta oli syövyttänyt hampaat.

Miltä eroosio näyttää?

Eroosio aiheuttaa ensimmäisenä vaurioita yläetualueen hampaiden palatinaalipinnoille ja alamolaarien purupinnoille. Eroosion seurauksena hampaan pinta samenee, ja siihen alkaa ilmestyä kuoppia: ensin kiilteeseen, ja sen liuettua puhki dentiiniin. Etuhampaiden kärjet voivat alkaa rispaantua ja hampaat vihloa. 

Pitkälle edennyt eroosio saa hampaat lyhenemään ja koko purenta painuu kasaan. Hampaat muuttuvat keltaisiksi, kun vaalea kiille on liuennut pois. Hampaan pulpa saattaa ärtyä kulumisesta ja hammas joudutaan juurihoitamaan. Hampaat ovat myös alttiimpia halkeamaan.

Basic erosive wear criteria (BEWE)

0 ensimmäisenä terveet hampaan pinnat. 

1 Toisena ylä- ja alarivissä nähdään pieniä kuoppia. 2 

2 Kolmantena on kohtalaisia vaurioita, sillä dentiini on paljastunut, kuitenkin < 50% pinnasta.

3 Vaikeassa eroosiossa yli puolet purupinnan kiilteestä on liuennut ja hammas madaltunut. 

(Kuva Curtis et.al 2012)

Hapot ja eroosio lisäävät hampaiden reikiintymistä. Juuri tässä taannoin pohdimme erään potilaani reikiintymisongelman syytä: hänellä oli hyvät kotihoidon tottumukset, vain vähän plakkia ja hän ei syönyt juuri makeita. Kuitenkin kävi ilmi, että hän kärsi lähes päivittäin närästyksestä ja kuivasta suusta, ja tämä oli altistanut hampaat rekiintymiselle.

Joskus potilas tulee vastaanotolle ja kertoo, että paikka on lohjennut hampaasta, mutta huomaankin, että eroosion vuoksi vanhan täytteen sauma tuntuu kielellä. Oma hammas voi liueta, ja vanha paikka tuntuu pykälänä.

Vaurio kiilteeseen ja mahdollisesti dentiiniin on pysyvä. Siksi on tärkeää puuttua syihin eroosion taustalla, ettei tilanne menisi enää pahemmaksi. Toisaalta potilaan hampaiston vauriot ovat saattaneet tulla aikanaan esim. raskaudenaikaisen oksentelun seurauksena tai ennen refluksilääkitystä, jolloin eroosiovauriot ovat jo vanhoja.

Voidaanko eroosiota hoitaa?

Tärkeintä on eroosiovaurioiden ennaltaehkäisy: puututaan happamien ruokien ja juomien kulutukseen ja ohjataan potilas lääkärille närästyksen tai muun oksentelun vuoksi. Kliiniset valokuvat vuosittain on hyvä ottaa, jos epäilee eroosion pahenevan ja jatkuvan. Niillä voidaan seurata kasvaako vaurion pinta-ala, muuttuuko hampaiden väri ja pinnan heijastus.

Hapon jyllätessä suussa kiille ja dentiini ovat alttiimpia kulumiselle johtuen pureskelusta ja hampaiden harjauksesta. Narskutteluun olisi hyvä tehdä stabilisaatiokisko. Hampaita ei saa harjata puoleen tuntiin syömisen jälkeen. Fluoria on tärkeää saada suuhun remineralisoimaan, joten tahnaa ei tule huuhtoa kokonaan pois. Fluorilisä tablettien tai reseptitahnan muodossa saattaa olla kuuriluonteisesti paikallaan.

 Eroosiossa on myös kyse happohyökkäysten määrästä; napostelua tulisi välttää ja mielellään ottaa syömisen jälkeen happohyökkäyksen katkaisemiseksi kyslitolia, juustoa tai pähkinää. 

Hampaiden vaurioita voidaan korvata paikkaamalla tai keraamisin täyttein. Pitkälle edennyt eroosio aiheuttaa vihlomista, ja hampaan suojaaminen täytemateriaalilla vähentää oireilua. Ongelmana on muovin huono sidotuminen erosoituneeseen kiilteeseen ja dentiiniin. Paikat tuppaavat lohkeamaan, joten usein keraamisella täytteellä tai kruunulla on parempi ennuste. Hampaan kaula-alueella yhdistelmämuovia parempi materiaali saattaa olla fluoria vapauttava lasi-ionomeeri (resiinivahvisteinen Fuji II). 

Alla esimerkki hienosti muovilla restauroidusta hampaistosta, jonka hapot ja narskuttelu olivat kuluttaneet. 

Pitkälle edenneen eroosion hoito vaatii usein erikoishammaslääkärin osaamista, jotta lyhentyneisiin hampaisiin saadaan pinta-alaa täytteitä varten. Voidaan tehdä esim. kruununpidennysleikkaus tai oikomalla vetää hampaita tai antaa passiviisesti ylipuhjeta (ns. Dahlin laite). Irtokojeilla voidaan korvata useampi puuttuva hammas ja samalla korottaa purentaa.

Laajojen hoitojen jälkeen täytteiden suojaamiseksi olisi hyvä valmistaa stabilisaatiokisko.




Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita