Tupakka, suu ja koronavirus
Tupakoinnin ikävät vaikutukset suuhun ja ihmiseen ovat hammashoidon työssä arkipäivää. Tupakka lisää etenkin suusyöpäriskiä ja heikentää ikenien verenkiertoa edesauttaen parodontiitin kehittymistä. THL:n tilastojen mukaan Suomessa 20-64-vuotiaista miehistä noin 15% ja naisista noin 13% tupakoi päivittäin. Nuuskaa saman ikäluokan miehistä käyttää päivittäin noin 5% ja etenkin nuorten nuuskankäyttö on lisääntymässä. Muita tupakkatuotteita ovat sikarit, pikkusikarit, sähkötupakka, vesipiippu, kannabistuotteet ja jäävätpä ihmiset koukkuun jopa nikotiinikorvautuotteisiinkin. Kotimaisia tilastoja esim. sähkötupakan käyttömääristä on vaikea löytää mutta trendi on nouseva ainakin Yhdysvalloissa- huolimatta havaituista raportoiduista tautitapauksista ja kuolemista liittyen sähkötupakan käyttöön ja tetrahydrokannabinoliin.

Uudeksi uhaksi on muodostunut Ruotsista tuotava "denssi", mm. Odens-merkkinen nuuska jonka nikotiinipitoisuus on perinteiseen nuuskan verrattuna moninkertainen (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006420795.html). Nuoret ovat aina jonkin verran kiinnostuneita uusista päihteistä, ja niin tämän kaltaiset supervahvat nikotiinituotteetkin kutkuttavat ja nuoret jakavat kokemuksiaan mm. youtubessa. Omalla vastaanotollani olen usealla yläasteikäisellä ja vanhemmalla nähnyt norsun nahkaa muistuttavia nuuskaamisen jälkiä, ja nyt "denssin" aikana ne ilmestyvät entistä nopeammin ja ärhäkämmän näköisinä. Hammaslääkärillä herää huoli syöpäriskistä ja solumuutoksista tällaisella alueella, puhumattakaan nikotiiniövereiden vaikutuksesta kasvavan nuoren aivoihin. Olen kuullut nuorilta että nuuskan ja myös kannabiksen hankkiminen on helppoa kännyköiden aikakaudella.
Helmikuussa julkaistun kiinalaistutkimuksen (Liu et al 2020) mukaan tupakointi on yksi tekijä monen muun joukossa, joka ennustaa koronaviruksen aiheuttaman keuhkokuumeen leviämistä. Koronaviruksen ja tupakoinnin välisestä yhteydestä ei ole kuitenkaan vielä riittävästi näyttöä, sanotaan tässä Lancetin julkaisussa, jossa myös todettiin aiempien tutkimusten näytön olevan riittämätön. WHO:n sivuilla mainitaan, että tupakointi kuitenkin on riski, koska tupakoitsijan kädet käyvät suussa ja tupakoitsijoilla on jo entuudestaan usein huonontunut keuhkokapasiteetti. Uusia tutkimuksia on paraikaa meneillään tupakoinnista, nikotiinista ja Covid-19-sairastavuudesta

Hammaslääkärin työssä tupakkavieroitus on keskeinen osa hoitoa. Koronaviruspandemia on tuonut yhden lisätyökalun siihen, miten saada potilaalle perusteltua savuttomuutta. Vaikka kiireetön hoito on tauolla, tarjoaa moni yksityisvastaanotto digiklinikkaa, jossa hammaslääkärinkin kanssa voi keskustella etänä. Kannustaisin tänäkin aikana tupakoinnin lopettamista suunnittelevalle ottamaan etäyhteys lääkäriin, hammaslääkäriin tai tupakkavalistushoitajaan. Etänä voidaan esim. määrätä tupakoinnin lopetukseen auttavia lääkkeitä tai ohjeistaa nikotiinikorvaustuotteiden käytössä.
Vanhempien on nyt tärkeä katsoa nuorisonsa perään, jottei koulujen sulkeminen lisäisi päihdekokeiluja myös lasten ja nuorten keskuudessa. Vanhemmat voivat ohjata päihteettömyyteen myös omalla esimerkillään.